Direktlänk till inlägg 26 december 2008

Bokkedja - Vinter

Av Therese - 26 december 2008 21:23

På bloggen Du är vad du läser finns det sedan en tid tillbaka en uppföljare till exempelvis Bokfemman. Det går helt enkelt ut på att göra litterära associationer utifrån ett tema. Första temat var Favoritbok,och den senaste är vinter. Det lät som en spännande association. Jag testar.


Den första bok jag tänker på utifrån temat Vinter är Astrid Lindgrens "Kajsa Kavat". Kajsa och mormor är fattiga och arbetar på torget. Inför julen blir mormor sjuk och Kajsa tar saken i egna händer och får sedermera den fina dockan i skyltfönstret på julaftonskvällen.


Efter denna kom"Millan i magiska bergen", vilken jag tidigare skrivit om, som ett auto-reply. För att inte upprepa mig associerar jag fritt vidare till "How to make an american quilt" av Whitney Otto. Den är betydligt mer känd i filmform med Winona Ryder. Den är absolut läsvärd även som roman.


I denna snappar jag upp temat människor-som-sitter-i-ett-stort-hus-och-filosoferar-om-livet och nästa länk i kedjan blir Marisha Pessels "Fördjupade studier i katastroffysik", varefter de starka kvinnliga karaktärerna hänförs till Joyce Carol Oates "Vintersolstånd" ... och så var vi tillbaka till Vinter och det känns som ett bra ställe att sluta associera på.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Therese - 2 juli 2009 18:33

Hoppas du har det bra i Kongo!  

Av Therese - 14 maj 2009 18:24

Världens finaste!

Av Therese - 19 april 2009 17:54

I helgen har jag läst Marie Jungstedts debutroman "Den du inte ser". Fascinerande eftersom att jag läst alla de påföljande i okänd ordning. Vad gäller själva kriminalhistorien så spelar det egentligen ingen roll. Det trixiga blir de ganska omfattande...

Av Therese - 9 april 2009 17:56

Göran Greider har två sidor. En i vilken han är en högljudd debattör och en där han är en lugn och ödmjuk trädgårdsvän. Om jag inte missminner mig har jag tidigare skrivit om hans fantastiska landskapsskildringar i "Fucking Sverige". Nu är det som om...

Skapa flashcards